گز اصفهان یکی از محبوب ترین سوغاتی های ایران و اصفهان می باشد. این خوراکی جذاب بافتی نرم و کشسانی دارد. اما شاید برایتان جالب باشد که حتی گز خشک نیز قابل استفاده است! گز جعبه کادویی گز خشک شده است؟ در ادامه این مطلب قصد داریم از کاربردهای گز خشک شده صحبت کنیم.
دلایل خشک شدن گز
بهترین میزان رطوبت برای گز، بین 5 تا 8 درصد می باشد. اگر رطوبت گز، به هر دلیلی بیشتر از 8 درصد باشد، باعث خیس شدن پسته و از بین رفتن طعم و کیفیت اصلی آن می شود. رطوبت کمتر از 5 درصد نیز، باعث خشک شدن و سفت شدن گز می شود. دلیل بروز این مشکلات، رعایت نکردن اصول پخت گز و استفاده از حرارت بسیار زیاد است. این کار باعث خشک و سفت شدن گز می شود.عدم نگهداری مناسب از گز اصفهان
دلیل بعدی، عدم نگهداری مناسب از گز، پس از تولید است. نگهداری گز اصفهان در مکان های مرطوب و نمناک، خیس شدن و رطوبت بالای گز را به همراه خواهد داشت. بنابراین، بهترین کار، نگهداری از گز، در دمایی حدود 20 درجه و در محیطی خشک و خنک است. اما آیا گز سفت شده دیگر قابل استفاده نمی باشد؟ همراه ما باشید تا از کاربرد های گز خشک شده به شما بگوییم.کاربرد های گز خشک شده چیست ؟
شاید تصور شما بر این باشد که پس از خشک گز، دیگر قابل استفاده و خوردن نباشد. اما با استفاده از چند راهکار ساده می توان از گز خشک، دسر و کیک های خوشمزه تهیه کرد. اولین کاربرد های گز خشک شده پخت کیک با طعم گز می باشد. تهیه این کیک، بسیار راحت و مانند سایر کیک ها است. با ما همراه باشید تا دستور این کیک خوشمزه را برای شما توضیح دهیم.پخت کیک پسته ای از کاربرد های گز خشک شده
- در ابتدا گز اصفهان خشک شده را داخل آسیاب ریخته و آن را کاملا پودر می کنیم. پس از به دست آوردن پودری یکنواخت، سراغ ادامه کار می رویم.
- در ظرفی مناسب، سه عدد تخم مرغ، یک پیمانه شکر و وانیل را مخلوط می کنیم. سپس با استفاده از همزن، مواد را خوب همزده تا مایعی کرم رنگ و کشدار به دست آوریم. نصف پیمانه آب، شیر و روغن را به آرامی به مایع اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم.
- یک و نیم پیمانه آرد، بکینگ پودر و پودر گز را با هم مخلوط کرده و کم کم به مواد مایع اضافه می کنیم. این کار باید به آرامی انجام شود.
- پس از مخلوط شدن مواد، مایعی یکدست، به وجود می آید.
- در این مرحله، قالب مناسبی انتخاب کرده و کف آن را چرب می کنیم. به آرامی مواد کیک را داخل قالب ریخته و در فر که از قبل گرم شده، قرار میدهیم
- فر را بر روی دمای 180 درجه سانتیگراد تنظیم می کنیم و قالب را درون آن قرار می دهیم.
- پس از گذشت 45 دقیقه، کیک ما آماده شده است.
تولید گز بستنی
گز بستنی، یکی از دسرهای جدیدی است که در سالیان اخیر، تهیه و تولید شده است. از کاربرد های گز سفت شده می توان به تولید این دسر خوش طعم و بی نظیر اشاره کرد.- گز سفت شده را داخل آسیاب ریخته و ان را تبدیل به پودری یکنواخت و نرم می کنیم.
- به ازای هر یک کیلو بستنی وانیلی یا زعفرانی، 200 گرم پودر گز اضافه میکنیم. پودر گز و بستنی را خوب مخلوط می کنیم. به این ترتیب، گز بستنی ما آماده می شود.
مراحل تولید گز بستنی
مواد لازم:
- آرد سفید: 2 پیمانه
- پودر قند: 1 پیمانه
- سفیده تخم مرغ: 4 عدد
- گلاب: 2 قاشق غذاخوری
- آب لیمو: 1 قاشق غذاخوری
- هل: 1 قاشق چایخوری
- زعفران: به مقدار دلخواه
- پسته: به مقدار دلخواه
- خلال بادام: به مقدار دلخواه
- بستنی وانیلی: 1 لیتر
مراحل پخت:
- ابتدا شربت را آماده کنید: برای این کار، 2 پیمانه شکر را با 1 پیمانه آب مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید. بعد از اینکه شربت به جوش آمد، حرارت را کم کرده و به مدت 30 دقیقه بجوشانید تا غلیظ شود.
- سفیده تخم مرغ را هم بزنید: 4 عدد سفیده تخم مرغ را با 1 قاشق چایخوری پودر کرم تارتار به مدت 10 دقیقه هم بزنید تا سفت و پفکی شود.
- شربت را به سفیده تخم مرغ اضافه کنید: شربت داغ را به آرامی و به تدریج به سفیده های هم زده شده اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خنک شود.
- هل و زعفران را اضافه کنید: هل و زعفران را به مخلوط سفیده و شربت اضافه کنید و مخلوط کنید.
- آرد را اضافه کنید: آرد را به تدریج به مخلوط اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا خمیری صاف و یکدست بدست آید.
- خمیر را بپزید: خمیر را در قالب مخصوص گز بریزید و در فر از قبل گرم شده با دمای 150 درجه سانتی گراد به مدت 30 تا 40 دقیقه بپزید تا طلایی رنگ شود.
- گز را از فر خارج کنید: گز را از فر خارج کرده و بگذارید تا خنک شود.
- بستنی را آماده کنید: بستنی وانیلی را از فریزر خارج کرده و بگذارید تا کمی نرم شود.
- گز را خرد کنید: گز را به قطعات کوچک خرد کنید.
- بستنی و گز اصفهان را مخلوط کنید: بستنی و گز خرد شده را در ظرفی مخلوط کنید.
- پسته و خلال بادام را اضافه کنید: پسته و خلال بادام را به مخلوط بستنی و گز اضافه کنید و به آرامی مخلوط کنید.
- گز بستنی را سرو کنید: گز بستنی را در ظرف دلخواه سرو کنید و از طعم آن لذت ببرید.
دسر کاراملی پسته از کاربرد های گز خشک شده
ابتدا گز سفت شده را مانند قبل، آسیاب کرده تا پودری یکدست آماده شود. سپس مراحل زیر را به ترتیب انجام می دهیم.- زرده تخم مرغ، شکر و وانیل را در ظرف مناسبی ریخته و با همزن به خوبی هم می زنیم. پس از به دست آمدن مایعی کشدار و کرم رنگ، آن را کنار میگذاریم.
- پودر ژلاتین را در آب سرد میریزیم و آنقدر هم میزنیم تا کاملا حل شود.
- در ظرفی شیر عسل و شیر ساده را باهم مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا گرم شود.
- کمی از محلول شیر عسل و شیر را با مایه تخم مرغی مخلوط می کنیم و خوب هم می زنیم.
- سپس همه مواد تخم مرغی را باهم مخلوط شیر، اضافه می کنیم و هم میزنیم نا یکدست شود.
- در این مرحله، پودر ژلاتین خل شده را به مواد مایع اضافه میکنیم.
- پودر گز را کمی بو می دهیم تا برشته شود. بعد از این مار، پودر گز اصفهان را به بقیه موادمان اضافه کرده و خوب مخلوط می کنیم نچتا ترکیبی یکدست ایجاد شود.
- یک قالب مناسب انتخاب کرده و کمی ته آن را چرب میکنیم. مواد آماده شده را داخل قالب ریخته و به مدت 8 ساعت در یخچال نگهداری می کنیم.
- پس از فرم گرفتن دسر و سفت شدن، آن را در ظرف مناسبی برگردانده و به شکل دلخواه برش می زنیم.
- در آخر می توانیم روی دسر را با پودر پسته، تزیین کنیم.
- به این ترتیب، با استفاده از گز اصفهان سفت شده، دسری خوشمزه و خانگی خواهیم داشت.
طرز تهیه سوهان عسلی اصفهان بدون شکر و رژیمی